Powered by Blogger.
ISTIQOMAH

SILA EMAIL KE GUA JIKA INGIN BERKONSI PENDAPAT ATAU APA SAHAJA

BUNTATJ@GMAIL.COM

BLOGER-BLOGER YANG NAK LINK KE BLOG NI AMAT DIALU-ALUKAN DAN GUA MOHON LINKKAN BLOG INI KE BLOG TUAN2 DAN PUAN2, SILA MAKLUMKAN GUA MELALUI EMAIL ATAU DI RUANG KOMEN

Wasiat Saidina Ali...

1. Dosa yang paling besar ialah takut.
2. Bahaya yang paling besar ialah putus asa.
3. Berani yang paling besar ialah sabar.
4. Hadiah yang paling Besar ialah kesempatan.
5. Modal yang paling besar ialah "PERCAYA PADA DIRI SENDIRI"

Firman Allah:


وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)


Followers

Monday, December 19

Kenapa di tambah beban rakyat

The government has approved a fund of RM400mil to assist stage bus companies which are facing financial problems in continuing their operations.
Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said the fund would be managed by the Land Public Transport Commission (SPAD) which planned to disburse RM100mil in the first quarter of 2012.
"For the first phase, the fund would be utilised to assist companies which are facing problems in Selangor and followed by other states such as Negri Sembilan and Pahang," he said in a statement.
Najib, who is Finance Minister, said the government, through SPAD, would begin negotiations with the affected bus operators to discuss the best method in resoving the problems faced.
He said that among the methods to be discussed was the utilisation of the fund approved as subsidy based on the per kilometre rate.

Siapa la yang betuah akan dapat bantuan ni, perrrhhh banyak tu, lubang duit mudah untuk taukeh bas, Gua nak tengok juga macam mana duit tu digunakan.

SPAD da buat kajian terpeinci ke kenapa taukeh2 bas ni boleh hadapi masalah duit, hanya dengan beri duit je ke segala masalah bas ni boleh selesai, jangan nanti bila dah dapat bantuan. meraung lagi taukeh2 ni minta bantuan lagi. Atau cara ni cuma nak selesaikan masalah jangka pendek, tapi masalah sebenar tak sattle2 lagi.

Lu kena ingat 400juta tu banyak beb. pada gua bisnes ni bergantung dengan permintaan dan kos. OK kita tengok permintaan, ramai lagi ke orang yang nak naik bas ni, maksud gua rakyat malaysia, bukan bangla, myanmar, indon, vietnam,nepal, india atau pakistan.

Sebab apa gua tnya rakyat Malaysia bukan warga asing. sebab ayat ni "among the methods to be discussed was the utilisation of the fund approved as subsidy based on the per kilometre rate." takan la duit rakyat malaysia nak bagi free2 je kepada rakyat asing melalui subsidi.

Katakan la memang ramai lagi rakyat malaysia naik bas, jadi masalah pendapatan melalui jualan tiket bukan masalah lagi. mungkin yang jadi masalah adalah kos.

Ok katakan la, kos menyelanggara bas, termasuk harga diesel, alat ganti dan sebagainya adalah tinggi sehingga pendapatan yang diterima tak mampu untuk membayar kos ini semua, salah taukeh bas ke, salah pembekal alat ganti ke, atau salah seluruh rakyat malaysia, kenapa kita semua perlu menanggung beban ni semua.

Jadi gua rasa la semua orang dah tahu jawapannya, tak yah gua tulis, rakyat malaysia da cukup bijak kecuali lembu2 yang berbadan manusia.

6 comments:

Metaphysics Disciple December 20, 2011 at 7:32 AM  

Ekonomi ialah satu bulatan. (A cycle). Kita sentuh satu titik (point) maka keseluruhan bulatan tadi akan terganggu. Sama seperti ekologi, sentuh satu komponen ekologi, maka keseluruhan sistem akan terkesan. Tidak mustahil untuk mengubah keseluruhan economy cycle, selagi ada political will. Tidak mustahil untuk mengurangkan keseluruhan kos dalam negara, asalkan kerajaan selepas PRU 13 iaitu PR menggunakan kepakaran sebenar warganegara untuk mengubah economy. Malam tadi, gua berkumpul dengan kawan2 seperguruan, budak2 sek men pun tau kepincangan negara. Apakah itu bukan signal yang besar? Budak sek men berminat untuk mengubah kepincangan negara, dan ini berlaku di negeri kita, di tempat kita sendiri. Yang penting, info yang gua dapat dari dalam, peluang UBN untuk pupus semakin tinggi!

Johor Born December 20, 2011 at 10:35 AM  

bro meta,itu yang gua maksudkan bro, gua sindir je tu

Metaphysics Disciple December 20, 2011 at 1:35 PM  

Kita kena tau the 'reality of economy' bukan 'theory of economy'. Akademik boleh la cerita pasal theory, ini real life, kena rujuk reality.. Rujuk kepada pentadbiran Selangor sekarang, mereka menggunakan 'industrial experience' untuk mengubah economy. Rujuk juga kepada Yayasan Selangor, the GM is real people with real industrial experience bro. That is how a goverment body should be managed. Kita bukan nak cerita pasal 'profit n loss, cash flow and balance sheet' tapi kita cerita berkenaan corporate governance yang menghasilkan balance sheet yang lebih sihat, dan menjurus kepada lebihan/keuntungan yang boleh diguna salur kepada rakyat kebanyakan. Gua dimaklumkan oleh deep throat gua, PR dah bersedia untuk menggunakan corporate governance untuk kerajaan pusat pasca PRU13. So, lu cerita pasal low cost of operation aka living, semua tu within reach bro. Nothing is impossible!

rakab,  December 21, 2011 at 8:33 PM  

Si Jebon tu memang tak tau apa pun tapi buat-buat paham...

Anonymous,  March 11, 2013 at 2:36 PM  

purchasing best shop lots of wholesale christian louboutin sandals to choose from accessibility [url=http://www.christianlouboutinshoessaleus.com]red bottom shoes sale[/url]

when compared with
product
[url=http://www.christianlouboutinshoessaleus.com/christian-louboutin-women-christian-louboutin-pumps-discount-1_3.html]christian louboutin calypso pumps[/url]



Update your content weekly in the very minimum, to generate positive that online search engine crawlers arrive back regularly. Even the littlest changes will be picked up on by the search engines like google and can help to maintain your ranking. Should you cant compose, find someone who are able to: you will need content.

Related Search:[url=http://www.christianlouboutinshoessaleus.com/christian-louboutin-women-christian-louboutin-pumps-discount-1_3.html]christian louboutin glitter peep toe pumps[/url]

Anonymous,  March 13, 2013 at 8:13 AM  

HckAuhQpyRgd [url=http://adidas51.webnode.jp/]nike エア[/url]LuaQhzGbmVtg [url=http://nikeonline.blog.fc2blog.net/]nike[/url]UvrMkeFynRts [url=http://nikeair350.blog.fc2.com/]シューズナイキ[/url]MuuYdjCioKux [url=http://nikeshose.blog.fc2.com/]nike スニーカー[/urlMakHueQzrNbj [url=http://nikeonlie11.blog.fc2blog.net/]ナイキ[/url]McuPodZyuLzw [url=http://ナイキシューズ.seesaa.net/]ナイキ フリー[/url]NhkKlhWenThy [url=http://シューズナイキ.seesaa.net/]free nike[/url]QpbPkwKgyQes [url=http://nikeair11.seesaa.net/]スニーカーナイキ[/url]GudQbyMudFeb [url=http://niker.seesaa.net/]nike スニーカー[/url] YkfPwxVtnEga [url=http://nikeshose11.blog.fc2.com/]ナイキ フリー[/url]PsxRgmDrkOpj

My Blog List

About This Blog

Blog Archive

My Blog List

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP