Powered by Blogger.

SILA EMAIL KE GUA JIKA INGIN BERKONSI PENDAPAT ATAU APA SAHAJA

BUNTATJ@GMAIL.COM

BLOGER-BLOGER YANG NAK LINK KE BLOG NI AMAT DIALU-ALUKAN DAN GUA MOHON LINKKAN BLOG INI KE BLOG TUAN2 DAN PUAN2, SILA MAKLUMKAN GUA MELALUI EMAIL ATAU DI RUANG KOMEN

Wasiat Saidina Ali...

1. Dosa yang paling besar ialah takut.
2. Bahaya yang paling besar ialah putus asa.
3. Berani yang paling besar ialah sabar.
4. Hadiah yang paling Besar ialah kesempatan.
5. Modal yang paling besar ialah "PERCAYA PADA DIRI SENDIRI"

Firman Allah:


وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)


pm 1malaysia

Followers

Monday, December 19

Kenapa di tambah beban rakyat

The government has approved a fund of RM400mil to assist stage bus companies which are facing financial problems in continuing their operations.
Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said the fund would be managed by the Land Public Transport Commission (SPAD) which planned to disburse RM100mil in the first quarter of 2012.
"For the first phase, the fund would be utilised to assist companies which are facing problems in Selangor and followed by other states such as Negri Sembilan and Pahang," he said in a statement.
Najib, who is Finance Minister, said the government, through SPAD, would begin negotiations with the affected bus operators to discuss the best method in resoving the problems faced.
He said that among the methods to be discussed was the utilisation of the fund approved as subsidy based on the per kilometre rate.

Siapa la yang betuah akan dapat bantuan ni, perrrhhh banyak tu, lubang duit mudah untuk taukeh bas, Gua nak tengok juga macam mana duit tu digunakan.

SPAD da buat kajian terpeinci ke kenapa taukeh2 bas ni boleh hadapi masalah duit, hanya dengan beri duit je ke segala masalah bas ni boleh selesai, jangan nanti bila dah dapat bantuan. meraung lagi taukeh2 ni minta bantuan lagi. Atau cara ni cuma nak selesaikan masalah jangka pendek, tapi masalah sebenar tak sattle2 lagi.

Lu kena ingat 400juta tu banyak beb. pada gua bisnes ni bergantung dengan permintaan dan kos. OK kita tengok permintaan, ramai lagi ke orang yang nak naik bas ni, maksud gua rakyat malaysia, bukan bangla, myanmar, indon, vietnam,nepal, india atau pakistan.

Sebab apa gua tnya rakyat Malaysia bukan warga asing. sebab ayat ni "among the methods to be discussed was the utilisation of the fund approved as subsidy based on the per kilometre rate." takan la duit rakyat malaysia nak bagi free2 je kepada rakyat asing melalui subsidi.

Katakan la memang ramai lagi rakyat malaysia naik bas, jadi masalah pendapatan melalui jualan tiket bukan masalah lagi. mungkin yang jadi masalah adalah kos.

Ok katakan la, kos menyelanggara bas, termasuk harga diesel, alat ganti dan sebagainya adalah tinggi sehingga pendapatan yang diterima tak mampu untuk membayar kos ini semua, salah taukeh bas ke, salah pembekal alat ganti ke, atau salah seluruh rakyat malaysia, kenapa kita semua perlu menanggung beban ni semua.

Jadi gua rasa la semua orang dah tahu jawapannya, tak yah gua tulis, rakyat malaysia da cukup bijak kecuali lembu2 yang berbadan manusia.

Read more...

Siamang Umprono cuba gigit lagi

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu bersara daripada politik dengan segera sebelum terus menjadikan rakyat dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebagai platform untuk melepaskan dendam terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.
Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim berkata, Penasihat PKR itu seharusnya bertindak gentlemen dengan menentang Dr. Mahathir secara peribadi kerana semua isu yang dicetuskan olehnya merupakan kisah-kisah lama antara beliau dengan bekas Perdana Menteri itu.

Gelek beb gelek nayanyikan lagu lama lu, orang da meluat beb, tapi tak pe, orang banggang macam puak umpro masih percaya, masih laku beb. mengampu terus beb, untung2 boleh dapat jadi calon yb, kat penang melayu yang penyokong umprono kan dah pupus beb, yang tinggal pemain import macam kat bawah ni
GHANI TAIK

Gua ingat mamat ni da pupus rupanya panjang umor lagi da lama gua tak dengar pencacai ni menyanyi, ujud lagi rupanya ko Zahrin.
Weeeiiii bank dunia da bagi bukti che det memang pinjam duit apahal pulak nak menyebuk suruh anwar bersumpah pegang Al Quran, lu mabuk ke apa beb. Apa dalam umno ni bila rasa2 nak kalah je cepat2 cari Quran pegang pastu bersumpah, woi malu la sikit, Al Quran tu untuk dibaca dan dihayati buka suka2 nak dibuat alat mainan sumpah. Siamang punya olang.

Kalau tka betul suruh je Cek Det lu tu buat laporan polis panggil anwar untuk disiasat, nape takut ke, tak payah nak melalak sana sini suruh orang bersumpah, satu lagi selama ni siapa yang berdendam dengan siapa, sipa yang simpan Anwar dalm lokap, kena belasah lagi. Apa lu cerita beb.

Read more...

RM102.5juta je

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat membelanjakan RM102.5 juta tahun ini untuk membantu rakyat miskin di negeri Selangor.


Untuk satu negeri cuma RM102.5juta beb, setahun lak tu. banyak tu je. Untuk satu ladang dan 3500 ekor lembu boleh pulak belanja Rm250juta. pelik!, malaysia boleh!


Kali ni gua tak nak cerita banyak lu orang nilaikan sendiri. Bila cerita pasal lembu ni gua teringat pasal lembu ni gua teringat cerita pak cik gua, dia bagi teka teki,


Dalam banyak binatang apa binatang yang paling banyak komplen, puas gua berfikir masa tu nak cari jawapan, akhirnya gua give up, pak cik gua beri jawapan LEMBU, gua tnya kenapa, jawapannya sebab manusia lebih beruntung emak bagi susu diorang semua panggil mak, umi, mama dsb. Tapi Lembu bagi susu kepada hampir semua manusia tak seorang pun panggil dia mak. kah kah kah.


Tapi bila ujud kes lembu Rm250juta ni gua pun terfikir, lembu2 dah tak patut komplen sebab nilai diorang lebih tinggi boleh sampai Rm250juta beb, ada kondo lagi. tapi bagi kat rakyat miskin di selangor cuma Rm105juta beb. untung ko lembu, lepas ni jangan komplen2 lagi. kah kah kah


Read more...

Blog Archive

My Blog List

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP