Powered by Blogger.

SILA EMAIL KE GUA JIKA INGIN BERKONSI PENDAPAT ATAU APA SAHAJA

BUNTATJ@GMAIL.COM

BLOGER-BLOGER YANG NAK LINK KE BLOG NI AMAT DIALU-ALUKAN DAN GUA MOHON LINKKAN BLOG INI KE BLOG TUAN2 DAN PUAN2, SILA MAKLUMKAN GUA MELALUI EMAIL ATAU DI RUANG KOMEN

Wasiat Saidina Ali...

1. Dosa yang paling besar ialah takut.
2. Bahaya yang paling besar ialah putus asa.
3. Berani yang paling besar ialah sabar.
4. Hadiah yang paling Besar ialah kesempatan.
5. Modal yang paling besar ialah "PERCAYA PADA DIRI SENDIRI"

Firman Allah:


وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)


pm 1malaysia

Followers

Wednesday, October 12

Zahrain dan Fam

Kerajaan disaran meningkatkan pendapatan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sebanyak RM30 juta setahun menggunakan kutipan cukai rokok dan arak bagi meningkatkan mutu bola sepak Malaysia agar setanding dengan negara maju. Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Hashim berkata, kerajaan perlu memandang serius isu bola sepak jika ingin memperbaiki mutu permainan kerana ia membabitkan soal kewangan.
"Sukan bola sepak pada hari ini memerlukan dana kewangan yang kukuh. Kita tidak boleh lari daripada elemen itu.
"Jika dibandingkan dengan pendapatan bola sepak Jepun iaitu kira-kira AS150 juta setahun, jumlah yang diterima FAM tidak mencukupi," katanya pada sidang media di lobi Parlimen pada Rabu.

Pendapat gila dari orang gila, weiiii FAM ni merupakan persatuan yang paling kaya kat Malaysia la weeiii, tapi apa yang kita dapat dari FAM ni hampeh, semakin lama semakin jauh tercicir la weeii, bukan masalah duit diorang ni tak pegi tapi masalah pengurusan kena pulak pengurusan nya macam lu, diri sendiri pun tak terurus nak menguruskan perstuan pulak.


Apa gunanya bagi duit kepada FAM banyak2, apa untungnya pada rakyat, jalan berlubang sana sini lebih penting la weeii dari bola, eletrik kat ceruk kampung lagi penting la, apa yang lu fikir gua pun tak faham, jangan cerita la halal haram duit arak, judi dan sebagainya. selama ini pun duit tu kemana tuan lu gunakan. Sejak lu jadi geng katak, gua cukup meluat dengan kata2 lu, asik nak mengampu je, rakyat bayan baru bagi lu amanah bukan untuk membodek la bai, rakyat nak nasib terbela, bukan jadi pak turut, atau joker. kalau nak sangat jadi joker diketawakan orang baik letak jawatan la beb.

Read more...

41 orang sehari

Pagi ni gua sedang nak tunggu hantar anak2 kesekolah gua on la tv, gua tengok tv1, ada berita yang pada gua kurang menyenangkan, 41 belia diistiharkan muflis setiap hari. Apa yang menjadi muskil kepada gua kenapa begitu ramai yang bangkrup, salah siapa kah ini, nak salahkan sikap anak muda kaki enjoy, suka bergaya, mungkin ada betulnya. tapi takkan la anak2 muda ni boleh enjoy sakan kalau tak ada tempat untuk enjoy. Apakah pendidikan terhadap anak2 muda ini tidak ada, atau kurang berkesan. mengapakah anak muda ni senang sangat berhutang.

Yang menjadi masalahnya kepada kutu2 ni Malaysia akan diwarisi. Gua tak hairan jika mamat ini akan mengambil jalan singkat apabila sudah tertekan, mula la berlaku bermacam2 perkara tak sihat hasil dari berhutang ni. Merompak, meragut, jual ais, rasuah, jual diri, bunuh diri, dan macam2 lagi akan berlaku. Budaya hutang ni pada gua memang dah jadi suatu budaya yang cukup menebal dalam diri anak muda, kalau la waktu sekolah mungkin merka ini belum berhutang tetapi masuk je u nak tak nak merka terpaksa berhutang,

Habis u ada yang dapat kerja ada yang tidak, ada yang dapat pendapatan lumayan dan tidak ada masalah untuk bayar hutang ni, tapi kalau bekerja dengan gaji yang ciput mana nak bayar ptptn, nak makan lagi, nak bagi makbapak, nak kumpul duit untuk kahwin (sekarang ni bukan main gila hantaran kahwin), nak beli kenderaan dan macam2 la, akhirnya hutang lama belum selesai buat hutang baru, gali lubang tutup lubang dan bila lubang dah terlalu besar dan tak boleh ditutup, bangkrup..

Masa gua belajar dulu tak la seteruk sekarang, walaupun pada masa tu kebanyakan orang2 tua miskin tapi belajar masih dapat biasiswa, kalau belajar d UITM lagi senang semua free, tapi sekarang bila semua U da mula jadi kapatalis yang jadi mangsa anak2 muda yang nak belajar, kalau tak bayar yuran tak boleh ambil periksa, keputusan periksa ditahan. Semakin lama semakin teruk nilai hidup da berubah teruk, RM menjadi raja dimata bersultan dihati.

Negara semakin kaya, kalau dulu budget masa gua sekolah tak sampai pun ratus juta, tapi sekarang budget je beratus juta, tapi kenapa anak muda merempat dibumi sendiri, berhutang sana sini, 41 orang sehari bankrup bukan jumlah yang sedikit beb, kalau dikali kan setahun da jadi berapa tu

Read more...

My Blog List

About This Blog

Blog Archive

My Blog List

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP