Powered by Blogger.

SILA EMAIL KE GUA JIKA INGIN BERKONSI PENDAPAT ATAU APA SAHAJA

BUNTATJ@GMAIL.COM

BLOGER-BLOGER YANG NAK LINK KE BLOG NI AMAT DIALU-ALUKAN DAN GUA MOHON LINKKAN BLOG INI KE BLOG TUAN2 DAN PUAN2, SILA MAKLUMKAN GUA MELALUI EMAIL ATAU DI RUANG KOMEN

Wasiat Saidina Ali...

1. Dosa yang paling besar ialah takut.
2. Bahaya yang paling besar ialah putus asa.
3. Berani yang paling besar ialah sabar.
4. Hadiah yang paling Besar ialah kesempatan.
5. Modal yang paling besar ialah "PERCAYA PADA DIRI SENDIRI"

Firman Allah:


وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)


pm 1malaysia

Followers

Monday, July 9

pemimpin rakus umno


Akan ujud generasi begini

Rakusnya pemimpin dibawah panji umno
Kali ni gua tak nak komen panjang lebar tapi biarla gambar diatas berbicara, Apa yang kita semua tinggalkan kepada generasi akan datang, gua rasa kita perlu menangis sekarang sebelum terlambat, sebelum malaysia ni hancur ditangan pemimpin rakus umno.

Read more...

Melayu Johor semua tak pe



Orang Johor ni ada satu sifat yang dari dulu sukar nak berubah, sikap yang gua maksudkan adalah pengecut, apa sahaja yang di katakan oleh pemerintah mereka akan akur, tanpa bantahan, kalau ada tentangan pun sedikit sangat, satu lagi sifat orang Johor ni mudah sangat mengalah, perkataan takpe la, macam dak menjadi mainan dibibir, kena pijak kepala pun takpe la, kena rompak tak pe la, kena ambil pulau tak pe la, kena halau tak pe la, kena rampas tanah tak pe, kalau becakap pulak bukan main deras,  handal semuanya.

Cerita kat kedai kopi bukan main celaka la singapura, kalau aku dapat aku belasah cukup2 tapi bila bedepan kuncup, Orang johor ni paling senang kena belit, mula2 konon panas hati, bila pemimpin diorang cakap mula la angguk2 macam burung belatuk, bila kena tipu, win2 situation pun nganguk, walaupun hidup semakin terhimpit nak cari makan pun semakin susah, nak cari rumah untuk berlindung pun susah, nak kerja pun susah, diorang tetap akan lupa bila tiba musim piliharaya.

Orang Johor juga suka hidup bermegah dengan sejarah, konon atuk diorang la pengikut panglima salleh, entah2 cuma pembancuh kopi je, atuk nenek diorang la konon nya yang tubuhkan umno bersama dato onn, entah2 cuma tukan bawa bunga manggar je bile dato onn datang, atuknenek diorang la yang berjuang menentang komunis masa di bukit kepong entah2 cuma tukang asah parang je, atauk nenek diorang lah yang bejuang dengan laftenan Adnan menentang jepun entah2 cuma jadi babu british buat angkut batu bina kubu. 

Yang paling tak boleh bla, kalau becerita mesti sebut dulu, dulu atuk aku, dulu nenek aku, dulu moyang aku, dulu bapak aku, lepas bukan main bangga becerita sedangkan diri sendiri tak punya apa. Satu lagi perkataan biasa member aku, member aku dulu terer, member aku buat itu, member aku kaki pukul, member aku berani, tapi tak pula cerita diri aku, berbangga sunguh dengan cerita member aku.

Kalau yang ada sikit keberanian mula la bedegar-degar cerita aku, aku pukul mamat tu, aku angkat barang tu, aku belajar ilmu tu, aku berani lawan tu, tapi biasanya cerita mesti ditambah asam garam, biar jadi bertambah sedap, padahal tiada apa pun yang boleh dibanggakan.

Budaya cakp mesti lebat cereta mesti hebat dah lama mendaging dalam diri orang Johor. bangsa asing gua tengok cukup sini dengan kelakuan bangsa melayu johor ni, }Melayu johor pun buka rasa apa semakin terpinggir pun takpe,}Yang penting taat membabibuta, memdungukan otak, menerima apa shaja yang datang, berpegang teguh kepada tv3, utusan dan rakan sewaktu dengannya, kerana apa orang Johor semua takpe. 


Read more...

My Blog List

About This Blog

Blog Archive

My Blog List

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP