Powered by Blogger.

SILA EMAIL KE GUA JIKA INGIN BERKONSI PENDAPAT ATAU APA SAHAJA

BUNTATJ@GMAIL.COM

BLOGER-BLOGER YANG NAK LINK KE BLOG NI AMAT DIALU-ALUKAN DAN GUA MOHON LINKKAN BLOG INI KE BLOG TUAN2 DAN PUAN2, SILA MAKLUMKAN GUA MELALUI EMAIL ATAU DI RUANG KOMEN

Wasiat Saidina Ali...

1. Dosa yang paling besar ialah takut.
2. Bahaya yang paling besar ialah putus asa.
3. Berani yang paling besar ialah sabar.
4. Hadiah yang paling Besar ialah kesempatan.
5. Modal yang paling besar ialah "PERCAYA PADA DIRI SENDIRI"

Firman Allah:


وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)


pm 1malaysia

Followers

Sunday, September 25

kapal once again shout up

Sedang gua pusing2 baca blog sahabat dan online news, gua tertarik untuk membaca kenyataan kapal karam, disini. Situa ni apahal asik merapu tak tentu pasal dia tak nampak ke dia sebenarnya yang selalu buat kecoh, dia kata ditak faham Nik Aziz
"Ia adalah sukar untuk memahami kenapa Nik Aziz memberi ruang kepada Barisan Nasional (BN) menjelang pilihan raya umum tidak lama lagi," katanya. Hey Kapal tua lu jangan nak belagak la, selama ini lu je nak menang semua kata2 lu nak semua orang ikut pegi la mampus, lu ingat lu besar sangat, orang lain tak boleh hidup tanpa lu.Lu kena ingat keset lu yang nyayikan irama kurang ajar lu selalu diulang umprono. Apa lu lupa ruang besar yang lu bagi pada puak haramjadah ni.

Sekarang lu nak belagak jadi hero bantai semua pemimpin Pakatan, dont talk bulshit (gua pinjam kata katak). Apa lu ingat lu sudah bagus ke, gua tengok selama ini, pemimpin Pakatan banyak mengalah kepada lu, tak pernah gua dengar diaorang serang peribadi lu sepanjang duduk dalam pakatan, tapi gua tengok lu yang lebih2 pulak, go to hell la.

Lu sebenarnya yang menyusahkan orang, sibuk bagi kenyataan kepada media baruah umprono. lu nak nampak la jadi juara kepada kumpulan kafir lu, pegi la mabuk weeii. Apa beza lu dengan Pondan Mongol. serupa je! cuma gua tahu lu kafir dan Pondan Mongol pulak mengaku Islam. tapi dua2 serupa musuh sangat dengan Islam.
Sekarang senjata yang lu beri kepada umprono akan digunakan untuk membunuh pakatan la bebal

Read more...

Kenapa orang Johor susah berubah

Beberape hari lalu gua jumpa dgn seorang member yang dah dekat 20 tahun gua tak jumpa. lepas sama2 habis u kami semua berterabur jadi gua tak tahu cerita dia, cuma ada lah beberape orang yang gua selalu contact, kebanyakan member gua ni orang BN dulunya, tapi sekarang semua yang gua contact da mula maki hamun BN, cuma gua je yang dari dulu tak bekenan dengan BN ni, walau macammana pun gua pernah juga duduk dalam kumpulan umprono sebagai ketua pemuda cawangan dan ajk bahagian, walaupun hati gua selalu kata umprono ni banyak najisnya dari baiknya. gua keluar dari umprono ni pun sebab ada beberapa bangsat yang gila kuasa berebut nak kan pangkat dan gua pun malas nak layan gua terus senyapkan diri, sampai la perhimpunan umrono pun gua tak ikut.

Sahabat baik gua masih meneruskan penglibatan dia dalam umprono sehingga dapat jadi wakil rakyat, gua pula semakin jauh kan diri.Apa yang gua lihat umprono ni memang kotor, sebab sahabat gua yang jadi wakil rakyat tu pun gua tangok masa nak naik pun berbagai tektik kotor dia gunakan.

Berbalik cerita perjumpaan dengan member ni, macam2 cerita la keluar, dari cerita dia jadi pensyarah hingga la cerita dia jadi motivator, apa yang menarik pada gua ialah dia ni pun penyokong pakatan, menarik juga dengar cerita ujudnya kroni dan cantas mencantas dalam u tempat dia bagi motivate, dari dia ni la dia cadangkan gua ceritakan pasal ekonomi melayu. mungkin dalam en3 gua akan datang gua cerita.

Dalam en3 ni gua berminat nak cerita budaya kroni dan cantas mencantas ni, kenapa? sebab budaya ni pada gua la yang jadikan Melayu mundur, mula kita tengok dalam komuniti yang kecil kata la kampung, berebut2 kaki ampu nak menjadi ketua kampung akhirnya fitnah memfitnah, bermasam muka, petengkaran berlaku, kadangkala belaku juga kes berebut jadi imam surau, bergaduh, merajuk. Kemudian jika ada kat kampung yang nampak mewah sikit mula irihati, kata bela toyol la, kedekut la, tipu orang la, sifat iri hati ni memang da jadi budaya Melayu.

Yang kadang2 kelakar adalah kat kampung ni semua nak tonjol diri, kena puji sikit kembang semua, mula la berebut nak jadi tukang masak kampung la, ketua penangah kawin la, ketua kumpalan kompang la, semua nak jadi ketua. Akhirnya ada seekor dua makhluk yang bijak dan tahu kelemahan orang kampungnya, terus memperkudakan mamat2 ni, dan akhirnya dia la yang diangkat untuk jadi pemimpin. Orang ni la yang memainkan peranan panggil wakil rakyat la atau orang berpangkat buat program dikampung, bukan main suka orang kampung bila orang besar datang, boleh tonjol diri, tapi yang bangangnya kadang2 orang2 kampung ni sanggup kumpul duit adakan kenduri sambut orang2 besar ni padahal sendiri nak makan pun susah, kemudian orang2 besar ni berucap mula la tabur kata2 manis kebaikan kerjaan la, buruknya pakatan la, akhirnya kebanyakan orang kampung termakan.

Ini la punca orang kampung terutama di Johor susah berubah. sebab yang bangang tu lebih ramai dari yang bijak.Gua bukan nak kutuk orang kampung tapi itu la realiti, gua pun duduk kat kampung jadi gua tahu la.


Read more...

My Blog List

About This Blog

Blog Archive

My Blog List

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP