Powered by Blogger.

SILA EMAIL KE GUA JIKA INGIN BERKONSI PENDAPAT ATAU APA SAHAJA

BUNTATJ@GMAIL.COM

BLOGER-BLOGER YANG NAK LINK KE BLOG NI AMAT DIALU-ALUKAN DAN GUA MOHON LINKKAN BLOG INI KE BLOG TUAN2 DAN PUAN2, SILA MAKLUMKAN GUA MELALUI EMAIL ATAU DI RUANG KOMEN

Wasiat Saidina Ali...

1. Dosa yang paling besar ialah takut.
2. Bahaya yang paling besar ialah putus asa.
3. Berani yang paling besar ialah sabar.
4. Hadiah yang paling Besar ialah kesempatan.
5. Modal yang paling besar ialah "PERCAYA PADA DIRI SENDIRI"

Firman Allah:


وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)


pm 1malaysia

Followers

Friday, September 23

Bila Mahafiraun memancing

Blog gua 2 hari ni meragam semacam je, gua pun tak tahu apa sebabnya, posting gua tak keluar kat link shabat2 blogger lain, taktau la gua tengah cuba ejas2 harap2 tak ada masalah serius. gua cuma nak sentuh pasal sekor dajal tua yang kurang oksigen yang telah berjaya memancing dan menyebabkan, pemimpin pakatan mula merapu, gua tengok mamat sembab berjaya menepis cepat2, belum masanya la belum sesuai la, manis je bunyi tepisan dia, tapi pada gua la lelaki bacul ni sebenarnya memang tak mahu dan takut dengan apa yang dia kata dia imani.

Seekor kapal karam pulak seperti biasa bersungguh2 kata tak nak, gua tak heran la sebab mamat ni kafir, dah jadi tugas dia, tolak hukum Allah, kalau tak da lama kapal karam ni masuk Islam. Cuma gua kadang2 menyampah kat kapal karam ni sebab kadang2 lebih2 sangat, lebih sudu dari kuah, kadang2 kurang ajar pun ada. lantak ko la kapal karam, bagi mu agama mu, bagi ku agama ku. cuma jangan lebih2 je.

Ah guan gua tengok pulak agak lembut sikit kenyataannya, macam ni baru ada cara, jangan jadi macam kapal karam pulak, jangan besar kepala mentang2 menang banyak kerusi. Tapi macam gua kata tadi bagi mu agama mu, bagi ku agama ku, gua harap ah guan akan berfikir panjang sebelum beri kenyataan, ingat jangan sampai hina agama gua, taukeh2 gua pun tak pernah hina agama lu.

Presiden sex pulak gua tengok awal2 lagi da bagi warning akan cabut dari Barua Neraka jika United Myanmar Nepal Othersss buat hudud.

Pelawak2 yang da makin nazak dari kumpulan Gelakan dia! buat kenyataan agak kasar, weeiii lu apahal mamat, dah la kumpulan lu nak mampus nak belagak pulak, lu tak suka hudud lu diam je la, ada gua makin hamun agama lu.

Gua sampai sekarang teringin sangat nak dengar kenyataan dari Pakwe Mongol, setakat ni belum kedengaran lagi, gua agak dia tengah fikir apa nak kata atau apa nak belit, berapa hari ni dia sibuk perabih duit pancing sana sini, hantar orang pegi haji la, bagi sagu hati kat waris la,  kali ni kalau salah cakap mahu rugi besar duit yang ditabur tu.

Gua juga suka nak dengar kenyataan dua orang lagi, satu ustazah tudung kontot, Dr Melatah, dan juga ustaz bersara Jamban khiran. Nak tenguk macam mana buah silat, jurus tepis, bunga mengelak.

Apa2 pun gua tengok MahaFiraun si dajal tua juga yang bijak memancing

Read more...

Sejarah polis

Sir Gerald Templer Pesuruhjaya Tinggi British ke Tanah Melayu
Kerajaan British di London telah memilih Jeneral Sir Gerald Templer bagi menggantikan Sir Henry Gurney. Beliau diberikan  tugas sebagai Pesuruhjaya Tinggi dan juga sebagai Pengarah Operasi. Ini bermakna beliau bertanggungjawab mentadbir Malaya dan mengarahkan gerakan menentang ancaman komunis pada masa yang sama. Jen. Templer tiba di Malaya pada 7 Februari 1952. Beliau mengumumkan bahawa terdapat tiga perkara yang perlu diberi perhatian berat dengan serta merta iaitu:

  • Penyusunan semua Pasukan Polis dan perubahan dalam peranannya.
  • Penubuhan sebuah organisasi perisikan yang baik; dan
  • Perkhidmatan  penerangan termasuklah penyiaran dan perfileman perlu diselaraskan  serta digunakan untuk perang saraf (Psychological Warfare)
Pesuruhjaya Polis bagi bandaraya London, Kolonel Arthur E. Young telah dihantar ke Malaya untuk bertugas selama setahun sebagai Pesuruhjaya Pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu. Beliau bersama Templer memainkan peranan penting dalam pembentukan pasukan polis yang kini wujud di negara ini. 

Satu lencana khas telah dikeluarkan untuk menandakan `Gerakan Bersedia Berkhidmat'. Lencana ini dipakai oleh setiap pegawai dal dalam pasukan sehingga ke hari ini.

Satu lagi langkah yang penting  ialah menukarkan nama Rumah Pasung kepada`Balai Polis'. Penukaran ini telah membant hilangkan pandangan dan sikap negatif  terhadap Polis.
 
Perasmian Maktab Polis Kuala Kubu Bahru oleh General Sir Gerald Templer pada tahun 1953. Berpakaian baju Melayu ialah DYMM Sultan Selangor, Sultan Salehuddin Abd. Azizi Shah

Kurang ajar betul British ni ye, kalau ikut adat melayu tak mungkin sultan duk belakang, dan hanya tengok orang lain merasmikan maktab. Kalau ini berlaku sekarang mahu Ibrahim katak dan Zul kambing mengamuk........

Read more...

My Blog List

About This Blog

Blog Archive

My Blog List

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP