Powered by Blogger.

SILA EMAIL KE GUA JIKA INGIN BERKONSI PENDAPAT ATAU APA SAHAJA

BUNTATJ@GMAIL.COM

BLOGER-BLOGER YANG NAK LINK KE BLOG NI AMAT DIALU-ALUKAN DAN GUA MOHON LINKKAN BLOG INI KE BLOG TUAN2 DAN PUAN2, SILA MAKLUMKAN GUA MELALUI EMAIL ATAU DI RUANG KOMEN

Wasiat Saidina Ali...

1. Dosa yang paling besar ialah takut.
2. Bahaya yang paling besar ialah putus asa.
3. Berani yang paling besar ialah sabar.
4. Hadiah yang paling Besar ialah kesempatan.
5. Modal yang paling besar ialah "PERCAYA PADA DIRI SENDIRI"

Firman Allah:


وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)


pm 1malaysia

Followers

Monday, August 6

janji dicapati

*TIDAK syak lagi sambutan Hari Kemerdekaan ke-55 hujung bulan ini mencatat satu sejarah baru. Sejak awal kontroversi telah tercetus, berhubung tema dan logo yang dipilih Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan.

Kementerian memilih ‘55 Tahun Merdeka Janji Ditepati’ sebagai tema

Menteri berkenaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim mempertahankan tema tersebut, dan menegaskan: “Apabila kita buat sesuatu yang baik kita mengatakan komitmen kita sudah selesai, sudah dibuat, jadi (tema itu) tidak salah...” Mengenai dakwaan pembangkang tema itu sebagai kempen pilihan raya untuk BN, beliau berkata, seperti yang disiarkan media: “Jadi kalau pembangkang merasakan ini adalah slogan yang bawa kepada pilihan raya saya fikir memang tak salah jika disebutkan begitu.”

Oleh sebab tidak berkenaan dengan tema tersebut, PR akan menyambut perayaan 31 Ogos nanti dengan tema sendiri, sekali gus mencatat sejarah kerana buat pertama kali dalam tempoh 55 tahun perayaan merdeka menggunakan dua tema.

Siapa sangka setelah lebih setengah abad menyedut udara kemerdekaan, pepatah lama itu masih relevan!

*LOGO sambutan merdeka kali ini pun dihentam teruk oleh banyak pihak. Ramai yang tidak setuju penggunaan lambang 1Malaysia, bendera Malaysia dan ungkapan ‘55 Merdeka Janji Ditepati’.

Lebih tidak memuaskan lagi ialah logo tahun ini dianggap pakar grafik sebagai langsung tidak seperti logo, tidak mempunyai seni, macam dibuat sambil lewa @ cincai. Setelah beberapa hari dihentam, Rais akhirnya memberitahu bahawa perayaan tahun ini tidak ada logo khas.

Dalam satu kenyataan menjawab kritikan, menteri itu berkata: “Bahan hiasan (artwork) yang dipaparkan oleh sesetengah pihak setakat ini hanyalah paparan selingan bukan logo rasmi.” Lagu sambutan merdeka tahun ini, ‘Janji Ditepati’ pun mencetuskan kontroversi. Ada pihak berpendapat liriknya yang ditulis sendiri oleh Rais lebih merupakan propaganda dan kempen untuk BN.

Malah menimbulkan tanda tanya juga mengenai kesahihan melodi lagu tersebut, sebab ada yang mendakwa melodi lagu merdeka kita mirip sebuah lagu kerohanian Kristian Indonesia yang berjudul ‘Serukan Namanya’.

Menurut pengkritik dan beberapa pemuzik lagu Kristian itu dibawakan oleh kumpulan True Worshippers dalam album ‘All Things New’ yang diterbitkan 2008, diketuai oleh Sydney Mohede.

Mengulas mengenai dakwaan tersebut Rais meminta pihak yang mendakwa sedemikian tampil ke hadapan dan mengemukakan bukti. Rais rapat dengan Indonesia, kalau betul lagu hari kemerdekaan kita meniru melodi seberang tentu dia tahu.

Apa pun perkara tiru-meniru ini kena segera dijelaskan. Kalau tidak orang seberang akan buat demonstrasi di pejabat kedutaan kita di Jakarta, sambil menjerit: “Malaysia ciplak lagu Indonesia!” 


Hari ni gua malas nak tulis en3 jadi gua copy n paste je. gua suka artikal ni

Read more...

My Blog List

About This Blog

Blog Archive

My Blog List

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP