Powered by Blogger.

SILA EMAIL KE GUA JIKA INGIN BERKONSI PENDAPAT ATAU APA SAHAJA

BUNTATJ@GMAIL.COM

BLOGER-BLOGER YANG NAK LINK KE BLOG NI AMAT DIALU-ALUKAN DAN GUA MOHON LINKKAN BLOG INI KE BLOG TUAN2 DAN PUAN2, SILA MAKLUMKAN GUA MELALUI EMAIL ATAU DI RUANG KOMEN

Wasiat Saidina Ali...

1. Dosa yang paling besar ialah takut.
2. Bahaya yang paling besar ialah putus asa.
3. Berani yang paling besar ialah sabar.
4. Hadiah yang paling Besar ialah kesempatan.
5. Modal yang paling besar ialah "PERCAYA PADA DIRI SENDIRI"

Firman Allah:


وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)


pm 1malaysia

Followers

Saturday, March 31

Apa yang ko merepek ni mashitah

Seperti Dokumen Negara Islam terbitan Pas sedekad lalu dan dikecam kerana terlalu ringkas dan kabur untuk menerangkan konsep dan pelaksanaan sebuah sistem pemerintahan negara, buku Pas mengenai negara berkebajikan juga bagaikan melepas batuk di tangga.

Buku ini tidak komprehensif, tiada kajian mendalam dan tidak praktikal. Banyak kenyataan bersifat umum dan abstrak. Ada bab hanya tiga atau empat perenggan sahaja. Tiada contoh spesifik atau data sokong hujah berhubung dasar ekonomi dalam negara berkebajikannya. Malah, banyak bahagian dalam buku ini adalah pernyataan dasar dan langkah yang sudah dilaksanakan oleh kerajaan BN, seolah-olah Pas tidak nampak apa yang berlaku di negara ini sejak 56 tahun lalu.

Sebahagian besar buku adalah himpunan ayat-ayat Quran dan penjelasan cetek mengenai istilah asas. Diketengahkan usul al-Fiqh seperti maqasid al-syariah dan siyasah al-shar’iyyah tetapi tidak digariskan apakah cabaran strategik yang akan dihadapi negara, atau kaedah penjanaan sumber pendapatan negara untuk berbuat kebajikan kepada rakyat


Bila usatazah ni meroyan, pelik! tapi itu la pandangan cetek dari akal yang cetek kalau dibaca keseluruhan artikal minah ni gua lebih tertarik dengan awal artikal sebab yang akhir artikalnya banyak merapu dengan cerita fitnah dan kedangkalan idea, akhir artikal juga banyak perkara yang dimainkan semula tanpa bukti dan fakta yang jelas dan hanya tuduhan rambang seperti biasa ke umno han nya.


pendapatnya yang mengatakan buku ini tidak kmprehansif, tiada kajian dan tidak praktikal tidak dibuktikan dengan fakta cuma andaian beliau sahaja mengikut tahap akal pendek beliau.Kalau la buku ini diperincikan segala macam perincian buku ini gua rasa tidak mungkin praktikal dibaca atau telalu banyak isi yang perlu dimasukan, tetapi apabila buku ini sebahagian besar merupakan himpunan ayat AlQuran gua rasa la sudah mencukupi untuk menerangkan dasar negara berkebajikan kerana buku ini boleh dibaca bersama dengan tafsiran buku2 lain dari ulama yang muktabar.


Dengan pengakuan mashitah ni bahawa buku ni diketengahkan usul Al-Fiqh maka dengan sendirinya telah menjawab segala persoalan tentang ketidak lengkapan buku ini. Rujukan lain sebenarnya menjadi teras buku ini. 


Tentang cabaran strategik yang akan dihadapi negara ini gua rasa amat la tidak sesuai dibincangkan dalam sebuah buku yang cuma bercerita tentang dasar negara berkebajikan. Perincian tentang Strategi untuk cabaran mendatang bukan boleh diandaikan dalam sebuah buku tetapi kena melihat senario politik, muka bumi, ekonomi, tabiat atau perangai samada masyarakat Malaysia atau Dunia. Dan kalau la selama ini strategi Umno berpaksikan andaian semata memang patul la umno bakal berkubur.

Read more...

pelik tapi Malaysia boleh

 National Feedlot Corporation (NFCorp) membuat satu laporan polis terhadap tiga pemimpin tertinggi PKR - Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar; Pengarah Strategi, Rafizi Ramli dan Ketua Wanita, Zuraida Kamaruddin hari ini mendakwa mereka membocorkan rahsia dokumen bank syarikat itu


Semakin pelik undang-undang Malaysia ni, Orang baling selipar kena duk hotel free setahun, orang buat maksiat menari separuh bogel keliling tiang denda rm25, Kecoh pasal lembu orang yang tak de kena mengena dengan lembu kena dakwa.


Fitnah dan spekulasi cepat je kena siasat, Tukang perancang utama bunuh lepas, balaci2nya pulak yang sangkut, pelik tapi Malaysia boleh land jadi semua ada kat Malaysia.


Yang ni pulak gua ingat polis akan berebut menyiasat, pokok sebenar cerita gua rasa mesti kena cover cepat2, setakat nak sedap kan cerita dakwa juga pengerusi Nfc. tapi gua rasa la mungkin terlepas jugak, kalau tak mahu meroyan ijat laki di kena duduk dalam hotel free.


Lebih 100 wakil daripada 20 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan UMNO berhimpun secara aman di hadapan Ibu Pejabat Pas di Jalan Raja Laut, di sini hari ini bagi mendesak parti itu menyatakan pendirian terhadap sokongan Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada kerajaan Israel dan rejim Zionis itu baru-baru ini
yang ni pun pelik dah tua-tua masih bangang

Read more...

My Blog List

About This Blog

Blog Archive

My Blog List

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP