Powered by Blogger.
ISTIQOMAH

SILA EMAIL KE GUA JIKA INGIN BERKONSI PENDAPAT ATAU APA SAHAJA

BUNTATJ@GMAIL.COM

BLOGER-BLOGER YANG NAK LINK KE BLOG NI AMAT DIALU-ALUKAN DAN GUA MOHON LINKKAN BLOG INI KE BLOG TUAN2 DAN PUAN2, SILA MAKLUMKAN GUA MELALUI EMAIL ATAU DI RUANG KOMEN

Wasiat Saidina Ali...

1. Dosa yang paling besar ialah takut.
2. Bahaya yang paling besar ialah putus asa.
3. Berani yang paling besar ialah sabar.
4. Hadiah yang paling Besar ialah kesempatan.
5. Modal yang paling besar ialah "PERCAYA PADA DIRI SENDIRI"

Firman Allah:


وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)


Followers

Monday, July 9

Melayu Johor semua tak pe



Orang Johor ni ada satu sifat yang dari dulu sukar nak berubah, sikap yang gua maksudkan adalah pengecut, apa sahaja yang di katakan oleh pemerintah mereka akan akur, tanpa bantahan, kalau ada tentangan pun sedikit sangat, satu lagi sifat orang Johor ni mudah sangat mengalah, perkataan takpe la, macam dak menjadi mainan dibibir, kena pijak kepala pun takpe la, kena rompak tak pe la, kena ambil pulau tak pe la, kena halau tak pe la, kena rampas tanah tak pe, kalau becakap pulak bukan main deras,  handal semuanya.

Cerita kat kedai kopi bukan main celaka la singapura, kalau aku dapat aku belasah cukup2 tapi bila bedepan kuncup, Orang johor ni paling senang kena belit, mula2 konon panas hati, bila pemimpin diorang cakap mula la angguk2 macam burung belatuk, bila kena tipu, win2 situation pun nganguk, walaupun hidup semakin terhimpit nak cari makan pun semakin susah, nak cari rumah untuk berlindung pun susah, nak kerja pun susah, diorang tetap akan lupa bila tiba musim piliharaya.

Orang Johor juga suka hidup bermegah dengan sejarah, konon atuk diorang la pengikut panglima salleh, entah2 cuma pembancuh kopi je, atuk nenek diorang la konon nya yang tubuhkan umno bersama dato onn, entah2 cuma tukan bawa bunga manggar je bile dato onn datang, atuknenek diorang la yang berjuang menentang komunis masa di bukit kepong entah2 cuma tukang asah parang je, atauk nenek diorang lah yang bejuang dengan laftenan Adnan menentang jepun entah2 cuma jadi babu british buat angkut batu bina kubu. 

Yang paling tak boleh bla, kalau becerita mesti sebut dulu, dulu atuk aku, dulu nenek aku, dulu moyang aku, dulu bapak aku, lepas bukan main bangga becerita sedangkan diri sendiri tak punya apa. Satu lagi perkataan biasa member aku, member aku dulu terer, member aku buat itu, member aku kaki pukul, member aku berani, tapi tak pula cerita diri aku, berbangga sunguh dengan cerita member aku.

Kalau yang ada sikit keberanian mula la bedegar-degar cerita aku, aku pukul mamat tu, aku angkat barang tu, aku belajar ilmu tu, aku berani lawan tu, tapi biasanya cerita mesti ditambah asam garam, biar jadi bertambah sedap, padahal tiada apa pun yang boleh dibanggakan.

Budaya cakp mesti lebat cereta mesti hebat dah lama mendaging dalam diri orang Johor. bangsa asing gua tengok cukup sini dengan kelakuan bangsa melayu johor ni, }Melayu johor pun buka rasa apa semakin terpinggir pun takpe,}Yang penting taat membabibuta, memdungukan otak, menerima apa shaja yang datang, berpegang teguh kepada tv3, utusan dan rakan sewaktu dengannya, kerana apa orang Johor semua takpe. 


17 comments:

Suasana Politik Malaysia July 8, 2012 at 8:45 PM  

As salam. Mohon buat pautan blog:

suasanapolitikmalaysia.blogspot.com

Terima kasih.

Azimaziah Zulkifli September 11, 2012 at 11:56 PM  

Orang Johor xperlu berubah... kerana Taat kepada ketua adalah Sifat semulajadi Bangsa Johor... dan Bangsa Johor amat berbangga dengan sifat itu..Tak perlu nak isukan perkara-perkara yang tidak mendatangkan faedah...Johor akan tetap menjadi Johor..dan slogan kata kami juga menunjukkan bahawa Kepada Allah Berserah..Hanya Allah menentukan takdir kami..bukan pak menteri..

OneDropPerfumez July 5, 2013 at 3:42 AM  

hahahahaha.. statement yang first tu betul kowtss.. sy sendiri pun klw ngan member suka mengalah, dan guna perkataan takpe.. mmber kadang2 fed-up, "kw ni betul kerr TAKPE ni?? aq kadang2 risau lah kw punya takpe ni tak ikhlas??" :P

Anonymous,  October 7, 2013 at 5:40 PM  

Kepala hotak ko! Bangsat punye manusia yg post ni

Anonymous,  October 27, 2013 at 10:57 PM  

Salam bro..nma sy afiq..tggl mna ye? Sy dduk area shah alam...sbb sy nk jmpa saudara..nk sudara trik blik kta2 ni...izinkn sy mlyan saudara..tnjukkn mcmna org johor sbnar ny :)... hrap reply... reading your post...I hope u got gots to back up it.. :)

Anonymous,  October 27, 2013 at 10:59 PM  

Salam bro..nma sy afiq..tggl mna ye? Sy dduk area shah alam...sbb sy nk jmpa saudara..nk sudara trik blik kta2 ni...izinkn sy mlyan saudara..tnjukkn mcmna org johor sbnar ny :)... hrap reply... reading your post...I hope u got guts to back up it.. :)

Anonymous,  November 5, 2013 at 2:43 AM  

Bila dia kata member dia itu ini hang ckp dia dok bngga dgn member dia.xnk pula ckp diri.bila dia ckp diri dia hang ckp lagu 2 pula.hang kna kaji blk sifat org jhor.aku brtahun blaja johor.brgaul dgn org johor.aku rasa hang ckp mcm ni sbb politik ni.letak haq biar pd haq lah kawan.

Anonymous,  November 5, 2013 at 3:05 AM  

Betol.politik ni.pr kalah dia bedal la johor mcm ni.u're welcme to change it my dear. Speak infrnt of all and say ur word to all johorian as johorian.

Fakhrul Radzi November 10, 2013 at 6:48 AM  

Kat negeri johor lah yg org dri negeri lain yang hamak sangat nk dok kerja kt negeri johor darul takzim ni....xpela...rkyat johor kesian tngok negeri lain merenpat...hahaha

Fakhrul Radzi November 10, 2013 at 6:51 AM  

Org yg buat blog ni hnye kerane politik...ape ingat org johor ni peduli dgan politik pembangkang ko tu....haha...ke ko yg naik hangin sbb PR xdpt kuasai johor...haha..kesian la ko ni..xpela....rkyat johor mmg fham org2 PR ni...haha

Anonymous,  November 13, 2013 at 6:57 PM  

hahaha.. ye ye.. eden pun x suko ngan orang johor nih..
umumnyer..
(x silap eden lh rmai org berpendapat begini, kt tompat eden lh..huhu)
ORG JOHOR nih mentality nyer..
belagak, riak, takbur.. mmg sakit hti lh nk borak ngan org johor nih.

asl sikit ckp psl bende yg kite leh wat je, tukar topik.. pastu klu nmpk klemahan/keburukan seseorang tuh.. ckp kuat2/heboh2/menganjing kt mangsa x psl2 tuh.
blagak lh klu cam tuh kn.. n hipokrit..
huru-hara bai org johor nih

klu bende yg dia buat lak, biarpun remeh temeh.. cth:(guna cheat main game..(>_<)) belagak dia tuh bukan main2 lgi.. org johor, org johor, bile nk brubah, biar jdi x belagak.
>B-(
klu pk blik.. negeri johor ade ape je.. lol 0.0!!..
apo2 eih lh yg adepun........ tpi mmg nk kne bangga sngat ke???
hahahahaaaaa

Anonymous,  July 6, 2014 at 1:14 AM  

PEGI MAMPOS LA ORANG YANG POST NI..ANAK HARAM..PUIHH !!

ezuan fairul August 14, 2014 at 2:50 AM  

sy setuju...200%...org johor mmg mcm tu...sama je....Gebang lebih ....adoiii....nk ckp besar je..XPeeee....huhu

Anonymous,  January 31, 2015 at 9:44 PM  

Yeke.. Tengok asal bab pemodenan je orang Johor. Daripada zaman Sultan Abu Bakar hinggalah kini, Orang Johor juga lah paling sopan pekertinya.. Tak macam puak2 satu tu, cakapnya kasar, biadap. Bila denagn puok2 dia habis gegak gempita kelam kabut suasana. Bila la puok2 ni nak.berubah, angguk sahaja pada berita palsu Harakah, sedang yang lain selesa memperkeldaikan anda. Okay x kalau sy cakap camni, let us be fair buddy..

Ahmad Safwan March 4, 2016 at 2:50 AM  

rilek boh..rilek..selawatlah kpd nabi. hehe

Anonymous,  March 31, 2016 at 4:17 PM  

assalamualaikum....
bukan apa saya nk tegur sedikit dengan post encikni ...Saya selaku anak jati johor mahu membuat bantahan teerhadap post encikni...Pendapat saya jangan meilai orang sebelum menilai diri tu dulu ...tak semua orang tu sama dan tak semestinya apa yang kita nampak itu menjadi jawapan keseluruhan ..jangan cakap ikut sedap mulutje ..saya tahu mungkin saya belum cukup ilmu untuk menegur orang tetapi perbuatan encikni seperti mengatakan kami ini ,rakyat johor seperti bangsa yang penuh dengan perkara perkara mazmumah ....Lagipun x pernah pulak saya dengar kawan saya cakap nenek aku,atuk aku tu kan ekk.....maafkan saya..

My Blog List

About This Blog

Blog Archive

My Blog List

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP