Powered by Blogger.
ISTIQOMAH

SILA EMAIL KE GUA JIKA INGIN BERKONSI PENDAPAT ATAU APA SAHAJA

BUNTATJ@GMAIL.COM

BLOGER-BLOGER YANG NAK LINK KE BLOG NI AMAT DIALU-ALUKAN DAN GUA MOHON LINKKAN BLOG INI KE BLOG TUAN2 DAN PUAN2, SILA MAKLUMKAN GUA MELALUI EMAIL ATAU DI RUANG KOMEN

Wasiat Saidina Ali...

1. Dosa yang paling besar ialah takut.
2. Bahaya yang paling besar ialah putus asa.
3. Berani yang paling besar ialah sabar.
4. Hadiah yang paling Besar ialah kesempatan.
5. Modal yang paling besar ialah "PERCAYA PADA DIRI SENDIRI"

Firman Allah:


وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)


Followers

Tuesday, November 20

umno itu pengkhianat melayu ini antara buktinya

Hari ini gua berminat hendak bercerita tentang sejarah pengkhianatan umno terhadap tulisan jawi, tulisan jawi yang diguna pakai secara meluas di nusantara ini, kelihatan suram semasa pemerintahan inggris dan ianya tidak dianggap tulisan ilmiah.
Orang yang bertanggung jawab memberi nyawa terhadap tulisan jawi ialah Pendita Za`ba. Beliau mengompolkan perkataan Melayu sejak tahun 1918 bagi tujuan menyusun sebuah kamus besar. Tahun 1931 Za`ba menulis ‘Rahsia Tulisan Jawi.’

Ternyata Za`ba merupakan pendita yang meniup nafas jawi dari masa ke semasa. Akhirnya sebuah buku Daftar Ejaan Jawi-Rumi dapat disusun hasil dari perbincangan dengan beberapa rakan-rakannya.

Dan setahun kemudian Utusan
Tulisan jawi telah diguna untuk berbagai-bagai penulisan. Yang tertua terbukti terpahat di Terengganu pada tahun 702 Hijrah, sehingggalah tercipta undang-undang Islam dalam tulisan jawi, manakala alat tulisan tradisional ini terdiri dari berbagai bahan seperti kulit kambing, kertas, bu Melayu tulisan jawi pula terbit , diikuti lagi Utusan Zaman dan majallah Mastika dalam tulisan jawi juga.


Zaman inilah gemilangnya jawi. Salah satu sebabnya ialah kerana peranan Za`ba memperbaiki, memberi panduan bagi memperkasakan lagi sistem ejaannya. Dan kegemilangan ini dirakamkan berdasarkan kertas kerja Konvensyen Tulisan Jawi pada 9-11 April 1984 di Maktab Perguruan Kuala Terengganu anjuran Yayasan Islam Terengganu dan Dewan Bahasa dan Pustaka.

Roh Pendita Za`ba terus berkembang bukan saja melalui guru-guru yang terlatih di Tanjung Malim tetapi juga melalui akhbar di Semenanjung mahu pun di Singapura. Malangnya apabila pengaruh moden, anak-anak muda tidak berminat lagi. Dan yang lebih parah kerana berlakunya Akta Bahasa 1963 yang mengiktiraf tulisan rumi sebagai tulisan rasmi bahasa Melayu. Akibatnya semakin meningkat anak-anak muda yang buta jawi, peranan jawi dalam pentadbiran kerajaan hilang sama sekali, bahkan dalam jabatan agama sudah berubah ke tulisan rumi.

Bagaimana pun dampak yang sangat ketara sehingga kini keseluruhan anak-anak muda buta jawi disamping Akta Bahasa 1963, ada satu lagi sebab yang memusnahkan langsung akar umbi dan jatidiri jawi. Malangnya dalam konvension, seminar, orang tidak pernah menyebut akibat dari tindakan seorang menteri ‘Melayu’ yang menghapuskan jawi di sekolah-sekolah kerana beliau berkuasa sebagai Menteri Pelajaran.

Memang dalam kemerosotan dan kenihilan pengamal jawi, orang tidak nampak, apa lagi mahu menyalahkan orang yang bertanggung jawab dalam hal ini. Tetapi sejarah tidak boleh dinafikan. Kerana ‘menghapus’ jawi di sekolah-sekolah bererti menafikan pelajaran jawi untuk dipelajari oleh murid-murid waktu itu, sedangkan murid-murid adalah generasi masa depan. Di sinilah impak yang cukup ketara dan lupusnya generasi berkemampuan membaca jawi sudah tidak wujud lagi kerana mereka tidak pernah diperkenal secara asas pun. Bukan itu saja, mereka ditanam fahaman bahawa roh Pendita Za`ba adalah roh busuk, yang jawinya tidak mampu bersaing bersama bahasa dunia.

Pemulihan dilakukan terus menerus sedangkan menteri yang berkenaan hanya mabuk rasa dengan pencen yang didapatinya. Ia sedikit pun tidak sedih dan prihatin betapa bahasa jawi yang dibunuhnya, tidak lagi berakar umbi kepada generasi muda Melayu.

Jatidiri, maruah jawi yang malang itu menguasai zaman akhir 60-an, membawa ke zaman 70-an. Lalu Dewan Bahasa dan Pustaka pun bangkit dengan inisiatif besar. Diadakan bengkel, seminar dan sistemnya telah diterima, yang berasaskan roh Pendetia Za`ba. Dan golongan yang masih bernafas ikan, yang menyintai jawi kerana Allah telah memanjangkan usia mereka terus berusaha membaikpulih, meniup nafas segar. Akhbar Utusan Melayu (jawi) juga memain peranan penting.

Malangnya menteri yang bertanggung jawab mematikan jawi di sekolah-sekolah masih hidup dan beliau setitik pun tidak mengeluar air mata sedih apabila melihat generasi persekolahan sewaktu dia menjadi menteri dulu, tidak kenal lagi jawi.

Mengimbau sejarah lama yang belum satu kurun, memang sekolah ‘Melayu’lah yang menjadi sangkar utama keutuhan jawi. Tetapi apabila sekolah Melayu bertukar menjadi ‘Sekolah Umum’ yang kononnya demi perpaduan kaum dan kemudian bertukar lagi menjadi Sekolah Kebangsaan, maka peranan tulisan jawi, pembacaan jawi semakin ketara sakitnya. Guru-guru sudah berkurangan. Gegerasi tua yang mahir jawi, banyak yang mati. Akhirnya jawi hanya dipindah ke dalam pelajaran agama Islam saja.

Adakah nafas jawi mula segar? Jawabnya tidak! Pelajaran agama Islam hanya 30 minit satu hari. Tiba-tiba hari ini ada golongan yang menuduh orang Melayulah yang menyebabkan terkuburnya jawi.


Siapa kah menteri yang gua maksudkan itu-----,Khir Johari terkenal dan tersohor di bawah Kementerian Pelajaran. Beliau telah melakukan satu reformasi dalam pendidikan negara apabila menghapuskan tulisan jawi sebagai tulisan utama dan tulisan pengantar kepada Bahasa Melayu pada 1966. Bermula dari itu, semua pelajaran yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar ditukar tulisannya ke dalam tulisan rumi. Generasi yang mendapat didikan selepas beliau menjadi menteri di Kementerian Pelajaran telah menjadi generasi yang kurang mahir dalam tulisan jawi.

ini la bukti pengkhianatan umno kepada melayu.

Read more...

My Blog List

About This Blog

Blog Archive

My Blog List

[Valid Atom 1.0]

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP