Powered by Blogger.
ISTIQOMAH

SILA EMAIL KE GUA JIKA INGIN BERKONSI PENDAPAT ATAU APA SAHAJA

BUNTATJ@GMAIL.COM

BLOGER-BLOGER YANG NAK LINK KE BLOG NI AMAT DIALU-ALUKAN DAN GUA MOHON LINKKAN BLOG INI KE BLOG TUAN2 DAN PUAN2, SILA MAKLUMKAN GUA MELALUI EMAIL ATAU DI RUANG KOMEN

Wasiat Saidina Ali...

1. Dosa yang paling besar ialah takut.
2. Bahaya yang paling besar ialah putus asa.
3. Berani yang paling besar ialah sabar.
4. Hadiah yang paling Besar ialah kesempatan.
5. Modal yang paling besar ialah "PERCAYA PADA DIRI SENDIRI"

Firman Allah:


وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)


Followers

Wednesday, June 8

sudah tua?
Manusia mempunyai misi kekhalifahan dan diberi umur untuk memakmurkan bumi.  umur merupakan misi, tugas. Manusia mesti menggunakan umurnya sebagai tugas untuk menciptakan kemakmuran. Kalau tidak, bererti mengkhianati amanah, mengkhianati umur kerana umur mesti sejahtera. Kemakmuran dalam bentuk spiritual dan material. Ada orang yang makmur dunianya tapi bangkrap akhiratnya. Juga ada manusia yang susah dunianya tapi sejahtera spiritualnya. Ini semuanya kurang tepat.
Al Qur'an mengajarkan dalam berdo'a supaya mendapatkan kebaikan di dunia dan di akhirat.  Ertinya keduanya bersangkutan. Apa yang dilakukan di dunia akan ada pertalian dengan akhirat.
 
Orang Islam sebagai penziarah. Para Sufi berkata bahwa manusia hidup di dunia sebagai penziarah tapi lupa dengan petanya. Imam Al Ghazali mengatakan bahwa ramai manusia yang lupa akan tujuan akhir umur kerana disibukkan oleh persiapan peralatannya. Ada pula manusia walaupun semakin berumur semakin ligat memikirkan dunianya tanpa ada perasaan bahawa panggilan untuk perpindahan semakin menghampiri. Walaupun telah acapkali diberi peringatan oleh Allah tetapi masih lagi menjadikan kemungkaran sebagai peralatan perpindahan.

 
 

Read more...

My Blog List

About This Blog

Blog Archive

My Blog List

[Valid Atom 1.0]

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP